V obci Zbudské Dlhé pribudol kanál a ČOV

28.11.2005 Humenné

Zbudské Dlhé 27. novembra (TASR) - Čistiareň odpadových vôd (ČOV) s kanalizáciou s celkovým rozpočtovým nákladom zhruba 18 miliónov Sk uviedli v týchto dňoch...
Zbudské Dlhé 27. novembra (TASR) - Čistiareň odpadových vôd (ČOV) s kanalizáciou s celkovým rozpočtovým nákladom zhruba 18 miliónov Sk uviedli v týchto dňoch do skúšobnej prevádzky v obci Zbudské Dlhé v Humenskom okrese. Stavba bola financovaná z predvstupových fondov PHARE.

\"Pôvodný kanalizačný zberač mal ísť od Ľubiše až do Hrabovca nad Laborcom, čo je susedná obec, ale keďže sa to pozastavilo, my sme museli urýchlene dovybaviť všetky náležitosti, aby sme výstavbu stihli. Dnes máme spojazdnenú ČOV s kanalizáciou, \" uviedla dnes TASR starostka obce Mária Kulanová. Dodala, že obyvatelia obce sa na kanalizáciu pripoja už až v jarných mesiacoch.
Projekt bol realizovaný v rámci Programu infraštruktúry pre rómske osady. Jeho cieľom bolo zvýšiť kvalitu života v osade, v ktorej žije 57 % zo 600 obyvateľov obce. Kanalizácia sa však dotkla aj dvoch tretín celej obce. Súčasťou projektu bola tiež výstavba miestnej komunikácie v osade s dĺžkou vyše pol kilometra a chodníka v centre obce.
Obce Horného Zemplína sú v súčasnosti odkanalizované asi na 58 %. Zbudské Dlhé vybudovalo od roku 1993 vodovod a ďalšiu infraštruktúru. Pred výstavbou je už len dom smútku.
 

Vyberte región